Column – DAO ISSE DAN, DAO ISSE DAN, OZZE NIEJE PRINS

Puik is een wekelijks, digitaal magazine voor Beesel, Offenbeek en Reuver; een magazine boordevol verhalen en nieuwtjes van en voor inwoners, verenigingen, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties in het ‘Land van Puik’. Voor de editie van week 9 schreef ik wederom een column. 

Laat ik deze column eens beginnen met fantastisch nieuws. Hij is er! Onze zoon Lewis (spreek uit als Loe-wis). Geboren op 22 januari 2019, jawel, tijdens de eerste en waarschijnlijk enigste sneeuwstorm van het jaar. Hoewel we stiekem al wisten dat hij één van die dagen geboren zou worden (inleiding), was het alsnog een grote verrassing.

Het bleek, volgens de dames in het geboortecentrum van Venlo, een snelle bevalling. Persoonlijk denk ik daar het mijne van, maar ik ga alles proberen te vergeten. Hij is er! Onze kleine Jocus haan. Geboren in Venlo. En dat, lieve lezers, blijkt nogal een dingetje ‘Oppe Ruiver’.

Even wennen

Hoewel ik dankzij de eeuwig durende strijd tussen Geleen (voor de nieuwe lezers; hier ben ik geboren en getogen) en Sittard wel wat gewend dacht te zijn, bleek dit van een heel ander kaliber. Als je in Reuver woont ben je een Windjbuujel. Als je in Offenbeek woont trouwens ook, al hadden ze het daar wellicht liever anders gezien. Als je in Beesel woont ben je er een van ‘De Drake’. Dat is gewoon zo. Punt. Het was dan voor sommige ook even wennen dat onze kleine man geboren zou worden in het rijk van het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus.

“Als je in Beesel woont ben je er een van ‘De Drake’. Dat is gewoon zo. Punt.”

Op zoek naar het juiste pakje

Papa en mama kon het overigens weinig schelen. Als de jocussen in 2037 een stadsprins zoeken mogen ze gerust bellen. Hoewel mijn vriend en ik allebei geen carnavalsvierders zijn, zoeken we toch al maanden naar een geschikte outfit voor onze pasgeboren zoon. Want net zoals onze ouders, willen ook wij Lewis deze Limburgse traditie zeker niet onthouden. Het liefst had ik een Disney pakje gevonden. Zo’n kleine Winnie the Pooh in de kinderwagen. Leuker wordt het volgens mij niet. Roel had Lewis veel liever in een cookie monster pakje gestoken of als Lego poppetje gezien. De baby in kwestie wil gewoon op tijd zijn fles, slapen, poepen en plassen. Hij heeft verder (nog) geen mening hierover.

Onbegonnen werk

U merkt het al, pap en mam zijn het er nog niet helemaal over eens, maar vooralsnog hoeven we er ook geen discussie over te voeren. Een carnavalspakje vinden voor een baby lijkt nog niet zo makkelijk. Ze zijn er wel, maar in maat 56, lekker warm én naar wens van papa en mama? Niet te krijgen. Ik ben absoluut niet handig met naald en draad. Zelf iets maken is dus geen optie. De oma’s inschakelen was een optie geweest, maar daar zijn we nu wellicht wat laat mee. Voor 2020 worden ze alvast aan het werk gezet. De zoektocht gaat ondertussen onverminderd door, maar zo vlak voor de vastelaovend begint de tijd wel heel erg te dringen. We hebben een reserveplan. Dat is een net iets te klein berenpakje. We hebben daarnaast ook nog een uiterste noodoplossing, maar daarvoor heb ik het telefoonnummer nodig van Vors Joeccius XI. Oh en een leuk huis in Venlo.

Fijn Vastelaovend! Alaaf!

Volg Nouveau Départ op Social Media: